Sunday, April 10, 2011

Dia Hebat Tapi Tak Faham Apa Dia Cakap - Sarawak People


Pakatan Rakyat di Sarawak benar-benar ketandusan isu sehingga memaksa mereka bertindak memburukkan Ketua Menteri Sarawak yang kononnya mneggunakan bomoh untuk meraih kemenangan undi pilihan raya kali ke 10 ini.

Selain itu, mereka turut memainkan isu Taib memerintah dalam tempoh yang lama, 30 tahun bagi jawatan Ketua Menteri. Jika di mata dan telinga rakyat, ya.. 30 tahun itu memang satu tempoh yang lama tetapi jasanya kepada rakyat juga tidak terkira bukan?

Tetapi berbeza dengan beberapa ahli politik ini yang telah lama berkecimpung dalam arena politik tetapi tiada satu pun jasanya dicurahkan kepada rakyat melainkan menghuru-harakan keamanan yang kita nikmati selaman ini.

Lim Kit Siang, di usia 70 diangkat di Kerusi Kota Tinggi. Tempoh berliau berpolitik, 42 tahun. Patutnya pada masa ini, Kit Siang sudah menempah lubang kuburnya sendiri seperti yang dilakukan oleh rakyat cina yang lain di Malaysia ini. Tetapi sebaliknya, Kit Siang mengidamkan kuasa dalam kerajaan, lebih-lebih lagi bila beliau dijanjikan oleh Anwar, beliau akan dinaikkan jawatan sebagai timbalan perdana menteri jika Pakatan berjaya di PRU13 nanti. 42 tahun juga adalah satu tempoh yang lama, adakah rakyat memerlukan kepimpinan orang tua seperti Kit Siang yang nyata dan jelas tujuan beliau berpolitik hanya untuk kuasa dan menghapuskan hak istimewa kaum bumiputera di Malaysia?

Karpal Singh, juga berada di arena politik selama 32 tahun. Yang asalnya normal dasn kini menjadi salah seorang warga OKU. Teringat cerita semalam, semasa sedang khusyuk menikmati teh tarik di sebuah kedai makan yang berhampiran dengan waterfront, Kuching.

Tauke cina: "tadi ada itu kapal singh punya anak datang bagi speech di tampat saya, apa nama dia tu... errr..... errr... gobing sink ka macam tu."

3 India ppl: "ah! itu Gobind Singh, saya punya kawan."

Tauke cina: "oh... ya ka? dia banyak lihai oh... saya suka sama dia... dia pandai cakap oh. tapi saya tidak faham la apa dia cakap... tapi dia banyak lihai la cakap... "

3 India ppl: "oh... itu saya punya kawan la.. dia anak itu Karpal Singh.. "

Macam mana nak tawan hati rakyat kalau dah rakyat pun tak faham apa yang pemimpin pembangkang katakan di depan pentas ceramah politik?

Berbalik kepada isu tadi, Nik Aziz pun dah lama dalam politik, di elected since 1967, bermula di Pengkalan Chepa, tempoh dalam politik adalah 44 tahun dan sehingga kini rakyat Kelantan masih hidup susah dasn negeri Kelantan juga adalah negeri yang termiskin sekali di Malaysia. Jika dibandingkan usaha Ketua Menteri Sarawak dengan Menteri Besar Kelantan, negeri siapa yang lebih maju? Walau apa pun yang kita katakan, pencacai-pencacai Pas tetap kata mereka tidak perlukan kemajuan, tetapi puak-puak mereka ini juga yang banyak mencemari kawasan ibu kota. Pendek kata mereka ini tidak ubah seperti rakyat pendatang asing dari indonesia. Dan itulah hasil dari didikan Nik Aziz tua keparat. Jauh bezanya dengan pemerintahan Taib di Sarawak

Hadi Awang, berpolitik dari tahun 1982, dah 29 tahun dalam bidang politik. Tiada satu hasil dan jasa yang dicurahkan kepada raekyat tetapi menjadi anjing tunggangan DAP dan PKR semenjak 2008.

Anwar Ibrahim darei 1981, di angkat di Permatang Pauh. Aendanya? menghuru-haeraekan negara Malaysia. Misinya mendaspatkan tempat duduk Perdana Menteri Malaysia. Trlibat dedngan pelbagai kes tidak bermoral dan sehingga kini masih lagi cuba mengelak untuk disabitkan kesalahan.

Nama-nama diatas dah lama berkecimpung dalam arena politik, dapatkah ditandingi dengan usaha Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud?

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]