Saturday, June 4, 2011

MODUL EKONOMI PAS HANYA SENDIWARA PKR DAN DAP...


PAS tawar pengurusan ekonomi lebih baik
Nazri Abdullah   
PPUBJ : Bagaimana Pakatan nak urus ekonomi jika ketiga-tiga mereka berebut jawatan satu sama lain....Sudah pasti buku jingga akan jadi pedoman mereka..    
KUALA LUMPUR, 3 Jun: PAS memberi tawaran mengurus kahazanah negara lebih baik berbanding BN jika diberi peluang memerintah negara bersama Pakatan Rakyat.

Di bawah agenda 'membetulkan salah urus ekonomi', Presiden PAS dalam ucapan dasarnya berkata, PAS berperinsip pengurusan kekayaan negara adalah amanah dari Allah dan bukan untuk kepentingan kelompok tertentu seperti diamalkan Umno BN.

Dengan perinsip itu kata Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang, bakal menjauhkan salah urus, rasuah dan penyelewengan yang selama ini gagal diamalkan Umno BN.

Sesuai dengan perinsip Islam yang menuntut keadilan kepada semua, PAS juga mahu memastikan pengagihan kesejahteraan ekonomi sampai kepada rakyat bawahan tanpa mengira latar belakang politik, kaum dan agama.

"BN tidak memahami semua perhitungan ini kerana tidak mengambil kerangka dan asas pemikiran yang dianjur Islam.

"Sebaliknya urus tadbirnya hanya untuk kepentingan kelompok tertentu yang ada hubungan dengan elit politik kerajaan Umno BN,"katanya.

Ianya termasuk projek Menara Warisan yang bernilai RM5 bilion yang sewajarnya digunakan untuk perkara asas lain yang lebih diperlukan rakyat.

Rakyat ujarnya boleh melihat kesan pengurusan yang tidak dilandaskan pada agama seperti kerugian RM12.5 bilion wang rakyat dalam PKFZ, tambahan RM1 bilion projek empangan Bakun, Istana Negara dan lain.

Selain itu, rakyat juga ujarnya terus dibebankan dengan kenaikan harga barangan keperluan asas, atas nama 'merasionlisasikan' subsidi sedangkan pada masa sama kerajaan Umno BN ghairah dengan projek membazir.

Komitmen untuk melaksanakan urus tadbir yang baik ini tegasnya lagi, telah diterjemah dalam Buku Jingga yang menjanjikan perubahan 100 hari pertama sejurus Pakatan Rakyat memerintah.

"Sesuatu 'Perubahan Ekonomi' hanya akan dapat direalisasikan oleh sebuah kerajaan yang juga melaksanakan 'Reformasi Politik'.

"Kami yakin sekiranya PAS dan Pakatan Rakyat diberi mandat untuk mentadbir negara ini, kami akan uruskan demokrasi agar ia berfungsi dengan betul, seterusnya mengembalikan keyakinan, kewibawaan dan integriti kepada institusi kritikal negara, sekaligus mewujudkan ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam pentadbiran, maka kegiatan ekonomi dan pelaburan akan dapat dirancakkan dalam satu ekosistem yang menggalakkan,"katanya dihadapan ribuan hadirin di dewan Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhamad (KUIZM) hari ini.

Turut hadir mendengar ucapan dasar itu adalah para pemimpin dari parti rakan Pakatan Rakyat termasuk Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail and Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]