Sunday, June 17, 2012

PRU 13 : "JANJI MANIS" PEMBANGKANG....Semakin dekat desas desus pilihan raya umum dan semakin kuat khabar angin mengenainya bertiup, semakin kuatlah pihak pembangkang membuat janji-janji manis.
Malang, kesemuanya hanya tinggal manis pada bibir sahajaKetua Pembangkang, Anwar Ibrahim.
Anwar menjanjikan bulan dan bintang kepada rakyat kerana mahu tagih undi daripada rakyat.
Impiannya untuk menjadi Perdana Menteri dan duduk di kerusi empuk Putrajaya  kerana hakikatnya ia adalah palsu dan sekadar halwa telinga semata-mata.
Paling kedepan dalam membuat janji-janji palsu ini ialah tidak lain tidak bukan asih hangat membara, walaupun sebenarnya semakin hari harapan tersebut semakin pudar.
Ke mana-mana sahaja beliau pergi dalam siri ceramah dan jelajah bertemu penyokong, tidak ada bukti tentang kemajuan yang di bawa oleh Pakatan Rakyat kecuali janji-janji untuk mengelirukan rakyat.
Anwar memang pandai berpidato dan menabur janji, sebab itu kelebihan ini digunakan sepenuhnya.
Antara janji pertama yang seringkali ditabur kepada orang-orang kampung ialah Pakatan Rakyat akan menurunkan harga minyak sebaik sahaja beliau menjadi Perdana Menteri.
Lihat betapa teringinnya Anwar kepada jawatan Perdana Menteri hingga sanggup membuat janji yang tidak masuk akal.
Alasan yang diberi Petronas memperolehi keuntungan puluhan bilion ringgit setiap tahun dan atas alasan itu harga minyak seharusnya diturunkan.
Walaupun mendabik dada lapan tahun menjadi Menteri kewangan, malangnya Anwar menunjukkan pemikiran cetek dan terlalu asas dalam hal pengurusan kewangan negara.
Kalau begitulah cara beliau berfikir, tidak payahnya susah-susah menjadi Menteri Kewangan untuk mengeluarkan buah fikiran sebegitu rupa.
Semua rakyat faham, harga minyak petrol, disel dan lain-lain bahan api di dalam pasaran bergantung secara keseluruhannya kepada harga di pasaran dunia.
Walaupun Malaysia secara amnya masih menjadi negara pengeksport minyak mentah, namun harga bahan api di pasaran tempatan tetap berkait rapat dengan pasara dunia.
Sebab itulah kerajaan tetap memberi subsidi dalam jumlah yang besar walaupun harga minyak terpaksa dinaikkan.
Cadangan Anwar untuk menurunkan harga minyak, tidak berpaksi kepada realiti kewangan negara dan pada jangka panjang akan melemehkan kedudukan ekonomi Malaysia.
Tengok sahaja di Selangor bagaimana Pakatan Rakyat mentadbir negeri terkaya di Malaysia tersebut.
Kalaulah Pakatan Rakyat berbangga sangat kerana rizab kerajaan negeri telah mencecah lebih RM1.2 bilion di bawah pentadbirannya, mengapa perlu menambah hutang sebanyak RM200 juta hanya untuk mensubsidi air percuma yang dijanjikan kepada rakyat?
Jika setiap janji Pakatan Rakyat semasa kempen pilihan raya memerlukan penambahan hutang maka lambat laun negeri yang paling kaya sekali pun akan jatuh bankrap!
Ini baru termasuk janji air percuma, bagaimana pula bermacam-macam lagi janji hendak beri percuma itu dan ini, seperti khairat kematian, pelajar univerisiti, bayi baru lahir, bantuan warga emas dan sebagainya.
Pakatan Rakyat tidak pernah mendedahkan kepada rakyat apakah sumber-sumber kewangan yang diperolehi dan bagaimana cara untuk mengotakan semua janji-janjinya itu.
Kini yang dibaca di dalam laporan media, Pakatan Rakyat bercadang untuk menjual tanah dan aset negeri kononnya untuk pembangunan, sampaikan bangunan dan tanah menempatkan pelajar miskin di bawah Yayasan Selangor di Kampung Pandan ingin dijual kepada syarikat swasta.
Inilah cara Anwar mengurus kewangan negeri Selangor selaku Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.
Bunyi jawatannya amat gah dan mengerunkan tetapi ide yang diberikan untuk bangunkan ekonomi akhirnya hanya akan merugikan negeri dan negara.
Mungkin sebab itu mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pernah menganalisis Anwar sebagai seorang Menteri Kewangan yang gagal!
Hakikatnya, bukan Pas sahaja yang 'bermain tarik tali' menjanjikan 'langit dan bintang' kepada rakyat Kelantan tetapi sekutu mereka, PKR - demikian juga perihalnya.

Di Selangor, cuba kita nilai pencapaian kerajaan PKR negeri mentadbir negeri terkaya tersebut.

1. Anggota Parlimen kawasan Subang dari PKR, R.Sivarasah menjanjikan setiap keluarga akan mendapat rumah baru di Jalan Pluto menjelang 2010. Tapi lihatlah apa yang berlaku apabila 57 keluarga di Kampung Bunga Raya, Petaling Jaya melakukan mogok lapar membantah kerajaan PKR Selangor kerana gagal mengotakan janji pilihan raya umum lepas untuk menyediakan rumah baru kepada mereka. Projek perumahan yang bermula 2008 telah terbengkalai hingga Januari 2012 (kemudian dibantu BN), menyebabkan keluarga terbabit mengalami penderitaan dan rasa tertipu.

2. Datuk Dr. Hasan Ali yang ketika itu Exco Agama Selangor pernah mengeluarkan kenyataan larangan menjual arak di kawasan majoriti Muslim. MBSA kemudian bertindak merampas arak di sebuah kedai serbaneka 24 jam yang dijual di kawasan itu (Shah Alam).

Bagaimanapun, seorang lagi Exco dari DAP, Ronnie Liu mengarahkan MBSA memulangkan semula arak yang dirampas. Katanya, bir bukan kategori arak (bawah 8.8% alkohol) serta tidak memerlukan lesen jualan. Pas dan DAP tidak sehaluan dalam isu ini. Akhirnya, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memutuskan kawalan terletak pada kehendak kedai sendiri tanpa ada larangan menjual di kawasan majoriti Muslim.

3. Kerajaan negeri membuat unjuran RM150-RM200 juta setahun untuk hasil pasir. Sebaliknya, jumlah pengeluaran pasir negeri hanya RM22 juta. Kerajaan negeri hanya mengutip RM4 juta dari doket pasir dan RM7.5 juta melalui Kumpulan Semesta Sdn. Bhd. (KSSB). Hanya RM11.5 juta dari RM22 juta masuk ke dalam kantung negeri.

4. Rumah-rumah urut semakin banyak di Selangor daripada 700 buah meningkat sehingga 4,000 buah sepanjang dua tahun (2008-2010). Didapati, lebih sebahagian besar daripadanya ialah warga asing sebagai pelacur. Dilaporkan pelajar sekolah turut terlibat melanggan pelacur dengan bayaran serendah RM30.

5. Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam pernah mendedahkan dia menerima 25 kes aduan kes kecurian pasir di Selangor serta mendakwa ia berpunca daripada sikap 'lepas tangan' Menteri Besar. Manikavasagam kemudian diugut dengan cat merah di kediamannya.

6. PKR bercadang membuka 10% kuota pelajar di UiTM kepada bukan bumiputera. Ini mengurangkan kira-kira 12,000 kuota bumiputera setiap tahun. Ekoran itu, ribuan mahasiswa UiTM seluruh negara mengadakan bantahan besar-besaran serta menyerahkan memorandum bantahan kepada Pejabat Menteri Besar.

7. Datuk Dr. Rosti Saruwono meletak jawatan Naib Canselor Universiti Selangor (Unisel) kerana tekanan politik oleh kerajaan negeri. Beliau tidak sanggup melucutkan jawatan tiga pegawai Unisel seperti yang diarahkan MB Selangor. Beliau turut mendedahkan campur tangan pakatan pembangkang terlalu kuat di universiti itu.

8. Projek UiTM Serendah yang telah diluluskan telah diarahkan oleh MB dibatalkan serta-merta atas alasan Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) Selangor lambat membayar cukai. Sebenarnya, isu tercetus apabila MB berang kerana tidak dilantik sebagai Pengerusi YBK negeri.
Dalam hal ini, penduduk berhak mendapat pembangunan, ekonomi dan pendidikan tetapi dinafikan kerajaan negeri.

9. Projek membina jeti dan empat buah rumah nelayan di Pasir Penambang oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) diarahkan kerajaan negeri (melalui Ronnie Liu) agar dihentikan kerana rumah terbabit dikatakan terlalu dekat dengan tokong.

Padahal LKIM dan penduduk sudah sepakat sebelum itu. Tanah seluas 0.4 hektar dan ganti rugi RM15,000 diberi kepada pihak tokong manakala RM80,000 dibayar kepada penduduk yang dipindahkan. Projek ini sangat berfaedah untuk nelayan

Tokong terbabit pada asalnya memang bersebelahan dengan rumah, cuma kerajaan negeri kononnya mahu menjadi pembela. Akibatnya, apabila Ronnie Liu datang ke kampung itu, dia diherdik dan di'boo' oleh 200 penduduk Cina di situ.

Hakikatnya, 'lebuh raya rakyat' yang dicanangkan kerajaan Pas Kelantan tidak akan direalisasikan. Ia sama seperti mana banyak janji yang belum tertunai di Selangor.Rancangan Pas memang gah, tetapi hikmah di sebalik janji auta itu pasti cepat dihidu rakyat.
No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]