Tuesday, July 10, 2012

MENJELANG PRU 13 :MAMPUKAH MEREKA ?


Pas mahu bertanding 80 kerusi

Pas berhasrat menjadi tulang belakang kepada pemerintahan negara jika pakatan pembangkang menguasai Kerajaan Pusat dalam pilihan raya umum akan datang.

Sehubungan itu, Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membayangkan, jumlah kerusi yang akan ditandingi parti tersebut mungkin meningkat sehingga 80 berbanding 66 kerusi dalam pilihan raya umum lalu.

Katanya, Pas akan memikul tanggungjawab itu sebagaimana UMNO menjadi tulang belakang kepada Barisan Nasional (BN) dalam mencorak hala tuju negara dengan kedudukannya sebagai parti paling kuat.

Beliau menarik perhatian, jika DAP bertanding 40 hingga 60 kerusi Parlimen, malah jika menang 50 kerusi sekali pun, parti itu tidak dapat memerintah negara bersendirian.

"Pakatan Rakyat telah menerima kita (Pas) sebagai parti yang paling kuat serta mempunyai jentera ramai malah kita juga sanggup pikul tanggungjawab untuk bertanding di kawasan yang Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP tidak mahu bertanding.

"Jadi, jika mereka (DAP) menang sekali pun mereka tidak boleh memerintah sendiri kerana kita adalah tulang belakang rakyat dan tulang belakang itu adalah orang Melayu kita," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada ceramah perdana sempena Himpunan Hijau Pas ke Putrajaya Ganti UMNO Peringkat Negeri Terengganu di Padang Mengkuang, Bukit Payung di sini malam tadi.

Pada pilihan raya umum ke-12, Pas bertanding di 66 kerusi Parlimen dan menang 23 daripadanya, lebih kecil berbanding DAP dan PKR masing-masing bertanding di 47 dan 97 kerusi di mana DAP menang di 28 kawasan dan PKR pula 31.

"Kita telah berdebat 20 tahun dengan bukan Islam, akhirnya DAP terima keputusan, sekiranya kita memerintah mereka akan terima semua syarat kita tetapkan seperti (kedudukan) agama Islam, bahasa Melayu dan hak orang Melayu," ujar Abdul Hadi.

Sementara itu, ketika ditanya oleh pemberita sekiranya Pas memperoleh kemenangan terbesar kelak, apakah ia masih ingin melantik Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri, Abdul Hadi berkata:
"Belum ada keputusan lagi siapa...nanti selepas menang baru kita putuskan.

Sebelum ini, Pas pernah menyatakan persetujuan sebulat suara dengan parti komponen pembangkang lain untuk melantik ketua pembangkang itu sebagai Perdana Menteri.Pas berhimpun untuk kemenangan DAP?
KELMARIN, pemimpin dan penyokong Pas berkumpul di Stadium Darul Aman, Alor Setar bagi menyertai 'Himpunan Hijau Ke Putrajaya'. - Sudah pasti matlamat perhimpunan itu adalah bagi membakar semangat ahli-ahli parti tersebut bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.
Pas semakin menunjukkan keterujaan dan keghairahan mereka untuk menumbangkan UMNO serta Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya tersebut.
Sememangnya kita kagum dengan semangat Pas itu tetapi apakah himpunan yang diadakan di Alor Setar tersebut menguntungkan Pas? Apakah himpunan itu demi perjuangan politik Pas atau ia akan menjadi alat kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.
Ia kerana realitinya Pas tidak akan mampu berseorangan untuk ke Putrajaya kerana sejarah penglibatan parti itu dalam pilihan raya menunjukkan Pas tidak pernah bertanding dalam jumlah kerusi yang mencukupi bagi membolehkan ia memerintah.
Malahan Pas juga tidak pernah memenangi lebih daripada 30 kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum yang disertainya.
Tambahan pula, apabila Pas mengikat hubungan politik dengan PKR dan DAP, kedua-dua parti itu sudah tentulah tidak akan membenarkan Pas dominan dalam pilihan raya umum nanti.
Oleh itu adalah jelas himpunan hijau yang diadakan hanya ilusi Pas sahaja untuk menawan Putrajaya dan kalau pun berjaya sudah pasti Pas tidak akan menjadi tonggak utama.
Ini memandangkan sudah ada ura-ura Pas hanya akan dibenarkan oleh PKR dan DAP bertanding tidak lebih 60 kerusi dalam pilihan raya akan datang, biar pun parti itu berhasrat bertanding 80 kerusi.
Parti yang akan meraih keuntungan besar hasil daripada kegigihan ahli dan penyokong Pas menyokong pembangkang dalam pilihan raya umum nanti ialah DAP.
Pas akan menjadi 'kuda tunggangan' utama kepada DAP untuk meraih sokongan orang Melayu kerana DAP amat memahami PKR tiada kekuatan seperti mana Pas.
Sememangnya kita harus mengakui bahawa Pas mempunyai pengikut tegarnya tersendiri berbanding PKR malahan sejarah perjalanan politik Pas jauh lebih hebat daripada PKR hatta DAP sendiri.
Tetapi malangnya, Pas sudah merelakan parti itu hanya menjadi 'pak turut' kepada PKR dan DAP sehingga ia akhirnya akan merugikan parti itu.
Pemimpin-pemimpin Pas boleh berhujah apa sahaja bagi menafikan fakta ini tetapi umum khususnya orang Melayu amat memahami siapa yang akan meraih keuntungan hasil perjuangan Pas untuk ke Putrajaya.
Hakikatnya, DAP tidak pernah melihat Pas sebagai sebuah parti yang perlu dihormati dan diberi tempat istimewa dalam pakatan pembangkang.
Sebab itulah, DAP lebih bersedia menyerahkan kerusi ketua pembangkang kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim biar pun PKR memiliki kurang kerusi berbanding Pas.
Keadaan itu sudah membuktikan bahawa Pas hanyalah alat kepada DAP untuk meraih sokongan orang Melayu, tidak lebih daripada itu.

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]