Tuesday, September 21, 2010

Manifesto pilihan raya pembangkang sekadar janji ?

Manifesto pilihan raya bukan sekadar janji
Oleh Saifuddin Abdullah
saifuddin61@yahoo.com

SETIAP parti politik yang bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-12 dan juga PRU yang bakal menjelang iaitu PRU 13 akan membuat janji kepada pengundi. Janji ini muncul dalam manifesto yang mengandungi falsafah perjuangan, gagasan masa depan, strategi pembangunan dan program pelaksanaan.Kemungkinan manifesto PRU 13, akan menumpukan kepada pengundi muda.

Manifesto BN adalah pelan realiti, manakala manifesto pembangkang sekadar memikat pengundi semata-mata. Manifesto berbentuk pelan realiti bertunjangkan prinsip kukuh dan bersifat tetap. Contohnya, dasar BN mengenai kedudukan Islam sebagai agama rasmi yang dijamin Perlembagaan dan penganut agama lain bebas mengamalkan agama masing-masing. Parti komponen BN sepakat berhubung perkara ini sejak zaman parti Perikatan lagi.

Begitu juga dengan dasar perpaduan, pelajaran dan pertumbuhan dengan pengagihan. Walaupun sentiasa ada penambahbaikan dan tambah nilai dari semasa ke semasa – dan ini adalah bukti betapa dinamik, kontemporari dan futuristnya BN – namun, prinsip kontrak sosial yang disepakati sekian lama itu tetap kekal dan kental.

Di samping itu, manifesto BN sentiasa berpijak di bumi nyata. Ia berdasarkan data dan maklumat benar, yang dirumuskan sebagai strategi dan program praktikal yang mampu dilaksanakan dengan baik, bersandarkan rekod prestasi cemerlang sehingga ke hari ini.

Sebaliknya, manifesto yang sekadar untuk memikat undi boleh saja berbentuk ‘janji kosong’. Contohnya, pada Pilihan Raya Umum 1999, Pas berjanji sekiranya berkuasa di Terengganu, ia akan melaksanakan hukum hudud sebelum ayam berkokok pada keesokan harinya! Tetapi, satu penggal memerintah, ia gagal melaksanakannya.

Apabila gagal, ia menyalahkan Perlembagaan negara dan Kerajaan Pusat, kononnya Perlembagaan negara tidak membenarkannya dan Kerajaan Pusat menghalangnya. Persoalan sebenar ialah bahawa Pas seharusnya sedia maklum sejak awal lagi bahawa ia tidak mampu melaksanakannya. Tetapi, oleh kerana ia hanya memikirkan soal memikat pengundi, maka ia dijanjikan juga.

Kali ini, Pas dipercayai cuba mengubah pula prinsipnya. Ia dilaporkan tidak lagi ingin menegakkan negara Islam, tetapi sekadar menegakkan negara kebajikan. Dulu, parti itu tidak berkawan dengan DAP, kemudian berkawan dengan DAP. Kini, ia hanya berkawan dengan PKR yang berkawan dengan DAP.

Kekuatan manifesto BN yang tidak terlawan oleh pembangkang ialah janji BN berdasarkan rekod prestasinya yang cemerlang. Sebab itu, apabila BN berjanji menyelesaikan masalah pengangguran rakyat Kelantan, mereka sedar bahawa itu adalah janji yang mampu dikota, kerana BN berjaya melaksanakannya di semua negeri lain, termasuk Terengganu yang baru saja empat tahun diperintahnya semula.

Di belakang manifesto ialah matlamat mengapa sesebuah parti bertanding. Bagi BN, matlamatnya bukan sekadar pilihan raya. Matlamat sebenarnya ialah untuk memerintah dan menguruskan bangsa dan negara supaya aman, maju dan bahagia serta melonjak ke tahap yang lebih baik. Pilihan raya adalah alat saja. Kerana itu, manifestonya digubal dengan rasa amanah dan tanggungjawab, iaitu apa yang dikata mestilah boleh dikota.

Tetapi, bagi pembangkang, matlamatnya hanyalah pilihan raya. Sebab itu, ia begitu bebas berjanji apa saja, termasuk menjanjikan langit dan syurga! Ada kalanya, manifesto pembangkang mengandungi kata-kata begitu indah, mungkin lebih indah daripada manifesto BN. Tetapi, pilihan raya bukannya pertandingan kata-kata indah. Sebaliknya, pilihan raya adalah untuk memilih kata-kata yang mampu dan dapat dikotakan.

Kini pengundi lebih cerdik, terbuka dan mendapatkan maklumat dari pelbagai sumber, sudah pasti corak pemikiran mereka berbeza sewaktu PRU 12. Mereka tidak lagi rasa apa-apa sekiranya mereka mengundi dan milih pembangkang. Patern yang pelbagai ini sudah pasti menuntut parti politik membuat persediaan yang rapi dan tersusun untuk memenangi hati mereka. Pengundi kini mengharapkan pemimpin dan parti politik mendengar suara, rintihan, cadangan, keluhan mereka. Sudah pasti ini menuntut kemahiran mendengar yang tinggi dari pemimpin. Corak satu hala iaitu dari atas ke bawah telah pun berakhir kini masanya pemimpin mendengar dan bersedia dengan kaedah dari bawah ke atas. Begitu juga dengan soal-dan isu semasa, dari kepenggunaan, ekonomi, pekerjaan, kebajikan dan juga pendidikan menjadi modal untuk berkempen. Di samping itu kaedah kempen yang baru juga turut tidak ketinggalan akan diberikan perhatian beserta dengan sasaran-sasaran pengundi.

Parti yang serius dalam menguruskan bangsa dan negara tidak akan membuat janji yang tidak mampu dipenuhi. Kerana itu, BN tidak akan berjanji menurunkan harga minyak, seperti yang dilakukan PKR kini. Sebabnya ialah, dalam banyak keadaan, harga minyak berada di luar kekuasaan mana-mana kerajaan, hatta kuasa besar seperti Amerika Syarikat sekalipun. Ia amat bergantung kepada pasaran dunia.

BN mengemukakan manifesto yang berada dalam kerangka satu disiplin sains politik yang dinamakan ‘politik pembangunan’. Menurut Damien Kingsbury (2007), dalam bukunya Political Development, politik pembangunan meliputi persoalan demokrasi, pembinaan institusi, peranan kerajaan, negara dan hak asasi manusia.

Ini bukan pembangunan yang dipolitikkan, sebaliknya satu gagasan politik yang mengambil kira tugas, tanggungjawab dan amanah sebuah kerajaan yang baik, yang memajukan dan memakmurkan bangsa dan negaranya dengan adil dan saksama, serta mengamalkan pembangunan bersepadu, iaitu dengan menyeimbangkan antara ekonomi, agama, sosial dan budaya.

Gagasan ini terbukti berjaya. Contohnya, kita berjaya mencapai lebih 90 peratus daripada sasaran Matlamat Pembangunan Milenium Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Sasaran itu terdiri daripada lapan perkara, iaitu: membasmi kemiskinan dan kelaparan; mencapai pendidikan rendah yang universal; meningkatkan kesaksamaan gender dan memperkasakan wanita; mengurangkan mortaliti kanak-kanak; memperbaiki kesihatan ibu bersalin; mencegah HIV/Aids, malaria dan penyakit lain; memastikan alam sekitar yang mapan; dan mewujudkan perkongsian global untuk pembangunan.

Di samping itu, selepas menewaskan Pas pada 2004, kerajaan BN di Terengganu berjaya menaikkan pendapatan bulanan rakyat miskin daripada RM250 kepada RM450 dan membina 5,000 buah rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Bagi Kelantan pula, walaupun belum memerintah semula negeri itu dan ini bukti BN tidak hanya berjanji untuk berbuat apabila menang saja – ia telahpun memulakan proses penubuhan Universiti Malaysia Kelantan (UMK), pembinaan lapangan terbang baru dan memasukkan negeri itu dalam Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). Jelas, janji BN boleh dipercayai.

Datuk Saifuddin Abdullah ialah Penge

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]