Tuesday, September 21, 2010

PEMIMPIN WAJIB BACA : Hasrat orang muda menjelang pilihan raya 13.

Hasrat orang muda menjelang pilihan raya

DEBARAN untuk mengundi kian dirasai seawal pagi ini terutama oleh golongan muda yang akan mengundi buat kali pertama hari ini.

Mereka yang akan mengundi pada pilihan raya umum kali ini rata-rata menyuarakan kegembiraan untuk mengundi, walaupun terpaksa balik ke kampung halaman.

Mereka juga menaruh harapan tinggi terhadap kepemimpinan yang mereka bakal pilih.

Meskipun begitu, statistik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan sehingga April 2007 sebilangan besar golongan muda masih belum mendaftar sebagai pengundi.

Menurut SPR, kira-kira 80 peratus daripada 4.9 juta orang yang layak tetapi belum mendaftar sebagai pengundi adalah golongan muda yang berumur antara 21 dan 30 tahun.

Pelajar tahun tiga Fakulti Kepemimpinan dan Pengurusan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Mohd Hariri Mohd Daud, 24, berkata dia berasa bangga dan teruja kerana pilihan raya kali ini adalah pengalaman pertama melaksanakan tanggungjawab sebagai pengundi.

Beliau yang akan mengundi di Pasir Mas, Kelantan, berharap semua golongan muda yang sudah mendaftar sebagai pengundi akan menunaikan kewajipan masing-masing.

�Ramai anak muda menganggap kemakmuran yang dikecapi kini adalah bersifat semula jadi. Jadi mereka berasakan tidak perlu bersusah payah untuk pergi mengundi,� katanya ketika dihubungi Bernama di Kuala Lumpur.

Mohd Hariri berharap proses demokrasi pada hari ini akan berjalan dengan lancar dan kepemimpinan yang bakal dipilih rakyat akan membawa kemajuan dan perubahan positif kepada negara.

Seorang guru di Sekolah Kebangsaan Pasir Gudang 2, Johor, Norzalinda Hamzah, 28, pula menyatakan rasa kesalnya terhadap golongan muda yang tidak mendaftar sebagai pengundi.

�Tindakan itu seumpama mereka tidak mahu menunaikan kewajipan sebagai rakyat,� kata guru itu yang juga akan melaksanakan kewajipannya hari ini.

Sebagai pendidik, apa yang beliau harapkan ialah kerajaan yang bakal dibentuk itu memberi tumpuan kepada pendidikan di institusi pengajian tinggi supaya siswazah mampu bersaing di pasaran kerja.

�Di sekolah pula jangan terlalu berorientasikan peperiksaan,� katanya.

Sementara itu, Fazlina Kasmani, 23, pelajar tahun akhir Fakulti Kejuruteraan Awam Universiti Sains Malaysia (USM) mengharapkan kepemimpinan yang dilantik akan memperhebatkan program untuk membina sahsiah pelajar terutama pelajar di institusi pengajian tinggi.

�Saya tidak sabar balik kampung untuk mengundi kerana ini adalah kali pertama berbuat demikian bagi diri saya,� katanya.

Beliau juga berharap kerajaan baru akan terus memberi bantuan pendidikan kepada pelajar yang layak dan mengurangkan jumlah bayaran semula pinjaman.

�Saya harap akan terus memberi bantuan pendidikan kepada pelajar yang layak dan mengurangkan jumlah bayaran semula pinjaman pada masa akan datang,� katanya.

Penolong Pengurus Telekom Malaysia Berhad, Ghazali Abdul Rahman, 28, pula berharap semua program pembangunan yang dijanji akan dilaksanakan dengan sewajarnya selepas pilihan raya ini.

�Rasionalnya, semua strategi yang diatur dan janji yang ditabur memerlukan komitmen yang jitu dalam pelaksanaannya supaya ia bukan sekadar retorik semata-mata,� katanya.

�Kerajaan perlu mengambil langkah untuk memastikan projek seperti Koridor Raya Multimedia (MSC) diteruskan,� katanya yang akan mengundi di Larut, Perak.

Kepada golongan muda yang masih tidak mendaftar walaupun layak, Ghazali mengingatkan mereka supaya segera menunaikan tanggungjawab itu pada pilihan raya akan datang.

�Generasi muda perlu mengundi untuk kemajuan bangsa pada masa depan. Mereka perlu gunakan hak mengundi,� katanya.

Beliau juga turut mencadangkan supaya kerajaan yang akan dibentuk nanti mewujudkan satu kaedah alternatif untuk menggalakkan golongan muda mendaftar.

Sebagai golongan muda yang akan menjadi nadi dalam pembangunan negara, mereka perlu membuat pilihan yang bijak serta menggunakan peluang dan hak yang ada untuk mengundi barisan kepemimpinan yang baru dalam memastikan kelangsungan kemerdekaan negara.

�Generasi muda adalah nadi dalam pembangunan negara. Mereka perlu bijak serta menggunakan peluang untuk mengundi barisan kepemimpinan yang baru dalam memastikan kelangsungan kemerdekaan negara,� katanya.

Beliau mengakhiri dengan berkata, masa depan negara terletak pada undi generasi muda.

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]