Monday, October 18, 2010

BUKAN DEKATI SAHAJA TAPI TURUT JUGA BANTU...


Dekati kawasan pembangkang

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 17 Okt. - Datuk Seri Najib Tun Razak mahu UMNO serta semua sayap parti mengadakan lebih banyak program berbentuk mendampingi rakyat di kawasan-kawasan yang dikuasai pembangkang dan bukannya di kawasan selamat.

Perdana Menteri berkata, keutamaan perlu diberikan kepada usaha tersebut kerana sasaran UMNO adalah untuk mengembalikan semula sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN).

Katanya, memang tidak dinafikan langkah itu akan menyebabkan pemimpin dan ahli UMNO terpaksa berhadapan dengan pelbagai cabaran tetapi ia tidak harus mematahkan semangat mereka demi masa depan parti.

''Jangan fikir hendak cari jalan di kawasan selamat sahaja sebaliknya kita hendakkan kawasan yang lebih mencabar. Tidak kiralah sekiranya kita dikutuk, dititik dan diragut. Asalkan atas nama perjuangan kita tidak akan berundur tetapi kita terus mara ke hadapan.

''Saya hendak semangat ini. Jangan takut kerana kita akan jaga keselamatan semua. Walaupun kawasan pembangkang kita akan perjuangkan apa yang sepatutnya kita perjuangkan. Bahagian Ampang inilah antara kawasan yang kita harapkan akan kembali ke pangkuan BN,'' katanya.

Najib yang juga Presiden UMNO berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Karnival Skuad Sayang 1Malaysia di Taman Datuk Ahmad Razali, Ampang dekat sini hari ini.

Turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ketua UMNO Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.

Dalam perkembangan berkaitan Najib yang juga Presiden UMNO memuji usaha Wanita UMNO menggerakkan Skuad Sayang 1Malaysia di kawasan pembangkang seperti mana program yang diadakan di Ampang hari ini walaupun terpaksa berhadapan dengan cabaran.

Sementara itu, beliau berkata, sudah tiba masanya rakyat perlu diberitahu bahawa segala perubahan serta setiap program yang memberi faedah kepada mereka adalah datang daripada usaha kerajaan BN.

''Selama ini BN tidak terlalu menggambar gemburkan program-program yang memberi faedah kepada rakyat. Tidak seperti pembangkang buatnya tidak seberapa riuhnya sekampung.

''Kita buat jasa setinggi gunung namun orang kurang kenang jasa kita. Oleh itu sudah sampai masanya kita beritahu kepada rakyat jelata bahawa yang membuat perubahan, yang berjasa kepada rakyat dan yang berbudi kepada rakyat ialah parti kita BN,'' katanya.

Sebagai contoh, katanya, langkah kerajaan melanjutkan program pemberian elektrik percuma RM20 kepada sejuta pengguna yang layak.

''Di Selangor baru ada program beri air percuma sudah riuh satu negeri sedangkan kita telah buat lebih daripada itu,'' katanya.

Dalam ucapannya, Najib juga menyentuh mengenai kepentingan BN dan UMNO menjaga hati nurani rakyat secara keseluruhan.

''Kita perlu menjadi parti yang disenangi oleh semua rakyat jelata dan bukan hanya melihat soal dalaman atau kumpulan kita sahaja kerana kita harus sedar dalam amalan demokrasi berparlimen rakyat jelata yang akan mendokong kejayaan kita,'' ujar Najib

Mengenai pembentangan Bajet 2011, beliau berkata, asasnya adalah kesejahteraan rakyat.

''Atas sebab itu, di dalam bajet tersebut saya cuba memasukkan kepentingan semua pihak dalam usaha kita untuk mensejahterakan rakyat. Antara langkah kita menaikkan elaun imam, ketua kampung dan guru KAFA.

''Begitu juga langkah kita memperkenalkan skim pemilikan rumah pertama untuk golongan muda berpendapatan RM3,000 ke bawah,'' katanya lagi.

PANDANGAN PENULIS : JIKA KITA LARI MAKA PEMBANGKANG AKAN TERTAWA BESAR.... DEKATI, BANTU .....BANYAK MASALAH DIKAWASAN ITU YANG TAK SELESAI.../td>

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]