Thursday, December 16, 2010

WAJARKAH PULAU PINANG DI KEMBALIKAN KEPADA KEDAH ?

Isu tuntut semula Pulau Pinang logik tapi sukar

Oleh MAT PIAH TEH DERIS

ISU atau cadangan untuk menuntut semula Pulau Pinang atau dipulangkan kepada Sultan Kedah selaku raja pemerintah Negeri Jelapang Padi itu dan kawasan-kawasan di bawah taklukan baginda agak menarik dan punya asas yang kukuh biarpun ia agak sukar untuk dicapai.

Ini kerana isu berkenaan sepatutnya ditimbulkan semasa pengisytiharan kemerdekaan negara pada 31 Ogos 1957 yang bertindan pula dengan pembentukan Malaysia pada 1963 - dikira sudah agak terlewat dan ketinggalan zaman.

Dari segi logiknya, pengisytiharan baru yang dibuat atau berkuat kuasa hingga sekarang dengan sendirinya dikira memansuhkan perjanjian lama yang terdapat sebelumnya.

Pengisytiharan merdeka yang diumumkan oleh Bapa Kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman yang punya kaitan dengan Kesultanan Kedah mendapat persetujuan Raja-Raja Melayu termasuk baginda Sultan Kedah dengan menurunkan tanda tangan masing-masing.

Cadangan yang disuarakan oleh Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK) itu ada logiknya dari segi sejarah dan Perjanjian Pajakan Pulau Pinang meliputi Seberang Perai antara Sultan Kedah dengan British pada 1786 iaitu lebih 200 tahun lampau.

Bukti perjanjian tersebut masih berkuat kuasa hingga sekarang di mana Kerajaan Persekutuan masih membayar royalti RM10,000 setiap tahun kepada Negeri Kedah. Jumlah bayaran royalti ini tidak dinaikkan dan tidak pernah disemak semula walaupun nilai mata wang ketika perjanjian itu dimeterai dulu dan sekarang amat jauh bezanya ibarat bumi dengan langit.

Semasa bertugas sebagai Ketua Biro Utara Kumpulan Utusan dahulu (1982-1988) sebelum ditukarkan ke Pulau Pinang, saya masih ingat soal bayaran royalti tersebut pernah dibangkitkan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri di samping soal sempadan di Sungai Muda di mana Kerajaan Pulau Pinang ketika itu merancang membina tempat takungan air (empangan) untuk menyedut air dari Sungai Muda yang terletak di sebelah negeri Kedah.

Begitu juga dengan persetujuan Sultan Kedah yang diberikan kepada British dulu bagi memajukan Pulau Pinang dan Seberang Perai itu mungkin secara terbuka tidak ada tarikh tamat atau had tempohnya. Ini menyebabkan Kerajaan Persekutuan meneruskan bayaran royalti pada Kedah hingga sekarang yang diwarisi dari Penjajah British dulu.

Seperkara lagi, cadangan yang diketengahkan oleh PSMCK ini mungkin terlambat dan tidak kena pada masanya ketika Kerajaan Kedah sekarang dikusai oleh Pas di bawah pakatan pembangkang yang sama dengan pemerintah Pulau Pinang yang diterajui oleh DAP pasca PRU 2008.

Tuntutan yang dicadangkan ini mungkin ada logik dan kena pada tempatnya semasa kedua-dua negeri Kedah dan Pulau Pinang juga berstatus negeri, berada di bawah pentadbiran kerajaan Barisan Nasional yang dulunya Perikatan.

Ataupun Kedah nampaknya terpaksalah menunggu PRU 13 akan datang bagi merampas semula Negeri Jelapang Padi itu daripada Pas. Kedah juga perlu mengambil iktibar daripada kes Pulau Batu Puteh yang menjadi rebutan bertindih antara Singapura dengan Malaysia di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague yang keputusannya memihak pada Republik Singapura.

Ini kerana tuntutan memulangkan semula Pulau Pinang kepada Sultan Kedah tidaklah semudah dijangka tapi perlu dibawa dan diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri bagi membolehkan tindakan selanjutnya diambil sama ada mengikut proses undang-undang melalui mahkamah atau rundingan antara kerajaan negeri berkenaan, juga melibatkan Kerajaan Persekutuan.

Langkah dan usaha permulaan ke atas tuntutan atau pertikaian yang berbangkit mestilah dimulakan oleh pihak Kerajaan Negeri Kedah berbanding dengan Pulau Pinang sebagai defendan yang pasti akan mempertahankan kedudukannya bagi mengetepikan tuntutan berkenaan.

Kembalikan Pulau Pinang kepada Sultan Kedah

Oleh Zaini Hassan

SAYA dan profesor kajian alam Melayu, A. Murad Merican mempunyai kepercayaan yang sama. Pulau Pinang harus dikembalikan kepada kerajaan Kesultanan Kedah. Bukanlah kerana saya orang Kedah dan Murad orang Pulau Pinang, maka kami bersetuju dengan cadangan itu.

Tapi ia adalah berdasarkan fakta sejarah.

Asal cadangan itu datangnya dari Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK), Datuk Wan Shamsuddin Mohd. Yusof melalui kenyataannya kepada Bernama 1 Disember lalu.

Berita itu bertajuk: Kedah dicadang tuntut semula Pulau Pinang:

‘‘PSMCK mencadangkan supaya Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah kerana negeri tersebut pada asalnya kepunyaan Kedah.

Pengerusi PSMCK, Datuk Wan Shamsudin Mohd. Yusof berkata, cadangan itu ditimbulkan kerana Pulau Pinang adalah hak milik Kedah sebelum berlakunya perjanjian antara Sultan Kedah dan British pada 1786.

“Setelah negara kita merdeka pada 1957, Pulau Pinang yang dijajah sepatutnya dikembalikan kepada Kedah sepertimana Dinding dan Pangkor dikembalikan kepada Perak. Tetapi Pulau Pinang tidak dikembalikan kepada Kedah dan terus dijadikan sebuah negeri yang berasingan,” ujarnya kepada pemberita.

Dalam perjanjian yang dibuat antara Sultan Kedah ketika itu, Sultan Dhiauddin Mukarram Shah dan Leftenan Gabenor Pulau Pinang, Sir George Leith Baronet pada tahun 1800, Pulau Pinang dipajak untuk menampung keperluan ekonomi pada masa itu.

Pada ketika itu, Pulau Pinang dipajak dengan harga 6,000 manakala Seberang Prai dipajak dengan harga 4,000 dan pihak British membayar wang tersebut kepada Sultan Kedah dengan menggunakan mata wang Sepanyol.

Menurut Wan Shamsudin, Pulau Pinang dan Seberang Perai disifatkan masih hak milik Kedah kerana duit pajakan masih dibayar oleh Kerajaan Pusat dengan nilai RM10,000 setiap tahun kepada kerajaan negeri Kedah pada masa ini.

“Pembayaran pajakan masih wujud sehingga kini dan ini bererti, keadaan tersebut masih wujud dan tidak salah untuk Kedah membuat tuntutan,” jelasnya.

Tambahnya, pihaknya akan mengadakan satu seminar dengan pakar-pakar sejarah untuk mengumpulkan fakta-fakta dan bukti yang berkaitan dengan sejarah Pulau Pinang yang dahulunya di bawah naungan Kesultanan Kedah.

“Kami juga akan menyerahkan bukti dan fakta tersebut kepada pihak-pihak yang bertanggungjawab dan terserah kepada mereka untuk menuntut semula Pulau Pinang atau tidak,” katanya.

Tanpa menjelaskan siapa pihak yang bertanggungjawab itu, Wan Samsudin berkata, tugas PSMCK ialah untuk menyuarakan kembali perkara itu memandangkan ramai pihak mula terlupa tentang sejarah sebenar negeri Pulau Pinang.

“Sama ada pihak tersebut mahu menuntut semula Pulau Pinang atau tidak itu terserah kepada mereka.

“Kami suarakan perkara ini kerana tidak mahu sejarah negeri Kedah dan Pulau Pinang terus dilupakan,” katanya.

Namun bukan semua orang menyenangi dengan cadangan itu. Ada yang mengatakan jika itulah pandangannya maka Tanah Melayu harus dikembalikan kepada Orang Asli?

DAP sudah tentu tidak mahu menyerahkan Pulau Pinang kepada Kedah. Mereka juga sudah tentu tidak bersetuju dengan pandangan dan cadangan itu. Pulau Pinang bagi DAP ialah kubu terkuatnya (sekarang).

Sejarah Pulau Pinang, sudah tentu mereka 100 peratus bersetuju, hanya bermula dari kolonial Inggeris, Francis Light. Bukannya dari kesultanan Melayu Kedah. Mereka juga percaya Raffleslah yang membuka Singapura. Bukan kesultanan Melayu.

Namun, cadangan Wan Shamsuddin itu mesti dipertimbangkan dengan wajar dan serius. Patik – Ahli Mahkota Kedah ini – berharap Duli Yang Maha Mulia Tuanku Al-Sultan dapat meneliti perkara ini sedalam-dalamnya.

Umumnya komen-komen yang diutarakan dalam siber bagi mencantas cadangan itu jelas memperlihatkan kedangkalan sejarah dan persejarahan di kalangan rakyat Malaysia. Pemikiran dan sikap mereka dalam hal ini bersifat kebudak-budakkan sehingga ada mengatakan bahawa jika kita hendakkan yang asal, mengapa tidak kembalikan Tanah Melayu kepada orang asalnya, Orang Asli.

Beberapa lagi komen menjurus kepada mencabar kedaulatan Malaysia – dari segi mengembalikan negeri-negeri seperti Kedah, Kelantan dan Terengganu kepada Siam, Thailand dan Sabah kepada Filipina.

Wan Shamsudin telah membangkitkan satu isu penting dalam sejarah dan persejarahan negara, bukan hanya kaitan Kedah dan Pulau Pinang. Ini adalah kerana sekian lama, sejarah dan persejarahan Malaysia, sama ada sengaja atau tidak, wujud dalam keadaan pelbagai kelompongan.

Saranan Wan Shamsuddin perlu disokong lalu diteliti dan dihalusi implikasinya dari segi sejarah dan persejarahan pasca kolonial. Kita bukan menolak kedatangan Inggeris dan kuasa barat ke Alam Melayu. Apa yang penting ialah usaha berterusan memberi tafsiran dan konteks yang lebih wajar kepada alam dan geopolitik kesultanan Kedah.

Murad juga dalam kenyataan akhbarnya menyebut, perjanjian memajak Pulau Pinang antara Sultan Kedah dan British pada 1786 dan 1800 tidak pernah menyebut bahawa ia tidak boleh dimansuhkan atau akan tamat pada tempoh tertentu.

Oleh itu, katanya tidak mustahil jika Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah jika ia dituntut sekarang. ‘‘Pulau Pinang boleh dijadikan satu daerah atau wilayah khas dalam Kedah jika ia dikembalikan kepadanya.”

Kata Murad, selama ini rakyat Malaysia hanya menganggap sejarah kewujudan Pulau Pinang berlaku pada 1786 iaitu apabila British mula sampai ke negeri itu. ‘‘Namun sebenarnya sejarah Pulau Pinang dan orang Melayu telah terpendam. Jika Kedah mengambil semula Pulau Pinang, ia sama sekali akan mengubah sejarah negeri itu,” jelas beliau.

Bagi menjelaskan lagi senario sejarah ini, saya menyarankan Persatuan Sejarah Malaysia dapat mengadakan seminar seperti cadangan Wan Shamsuddin itu seberapa segera. Pulau Pinang harus dikembalikan kepada hak kesultanan dan tamadunnya yang asal.

Kerajaan Pusat juga harus mengikuti perkembangan ini dengan teliti.

Bagi mendapatkan ruang bicara mengenai cadangan dan pandangan ini, Prof. Murad yang juga Ketua Kluster Penyelidikan Kajian Oksiden di Alam Melayu, Universiti Teknologi Petronas memberi analisis impirikal ringkasnya mengenai hal ini. Katanya cadangan itu membuka perbincangan yang penting bukan hanya dari segi kedaulatan kesultanan Kedah (yang tertua di dunia dan Malaysia), tetapi juga usaha berterusan mengeluarkan sejarah dan persejarahan Malaysia dari kepompong kolonial Inggeris.

Ikuti tulisan beliau:

DARI sudut Perlembagaan Persekutuan, cadangan Datuk Wan Shamsuddin itu tidak bercanggah dengan undang-undang negara. Mengubah sempadan sesebuah negeri diperuntukan dalam Perlembagaan Persekutuan dalam Bahagian 1, Artikel 2, tertakluk kepada persetujuan Dewan Undangan Negeri terbabit dan Majlis Raja-Raja Melayu.

Kita juga seharusnya tidak mengenakan sekatan pemikiran dan pergerakan untuk meluruskan masa lalu demi generasi masa depan. Kita maklum bahawa apabila Inggeris dan Belanda bertapak di Kepulauan Melayu, mereka melakarkan sempadan geopolitik. Ini membawa maksud mencampur tangan dalam hal ehwal masyarakat dan kerajaan Melayu.

Apa yang berlaku pada hakikatnya ialah pihak Inggeris telah campur tangan dalam hal-ehwal kesultanan Kedah. Dan campur tangan ini bermula lebih awal daripada Perjanjian Pangkor 1874.

Maka wujudlah nama-nama seperti Light, Scott dan Leith yang dikaitkan dengan sejarah Pulau Pinang dan seterusnya Malaysia. Maka pelbagai buku dan bahan tentang sejarah Pulau Pinang mengandaikan bahawa Pulau Pinang hanya mempunyai sejarah selepas mendaratnya Francis Light di Tanjung Penaga pada 11 Ogos 1786, dan seterusnya perjanjian pada tahun yang sama dan pada tahun 1800.

Akibat dari perjanjian-perjanjian tersebut, alam Melayu mula dikotak-katikkan – khususnya jajahan Kesultanan Kedah, kerajaan Melayu yang tertua di Malaysia dan kerajaan beraja yang tertua di dunia.

Jika kesedaran umum bahawa ‘segala-galanya’ bermula dari Melaka, maka kita memesongkan sejarah. Ini tidak semestinya kita mengetepikan Melaka yang merupakan asas kepada institusi dan sistem kerajaan di Malaysia kini.

Namun demikian, kesedaran ruang dan masa yang lebih awal dari itu amat kritikal sekali dalam penulisan sejarah negara dan perlu diketengahkan pada tahap akademik dan popular.

Dan apabila kita baca penulisan tentang sejarah Pulau Pinang, Kedah hanya dirujuk dalam konteks Sultan Kedah membuat perjanjian dengan Francis Light. Lebih dari itu, Kedah hilang dalam persejarahan Pulau Pinang.

Begitu juga dengan pelbagai penulisan tentang sejarah Kedah. Apa yang saya perhatikan ialah persejarahan Kedah setakat ini tidak memberi penekanan kepada Pulau Pinang sebagai sebahagian daripada Kesultanan Kedah. Persejarahan Kedah juga menjadi mangsa kepada perspektif kolonial, yakni, menerima sebagai hakikat bahawa sejarah Pulau Pinang asing dan berbeza dengan sejarah Kedah.

Persejarahan Kedah memandang sepi penempatan Melayu Pulau Pinang dan warisan Kedah di pulau itu kecuali salah satu kertas kerja Datuk Wan Shamsudin beberapa tahun lalu yang ada menyebut penempatan Melayu sebelum kedatangan Inggeris.

Malah akibat daripada perjanjian dalam tahun-tahun tersebut, perhubungan Kedah dengan wilayah-wilayah di Sumatera pun tidak ditonjolkan seolah-olah tidak ada kesepaduan tradisi, bahasa, agama dan budaya di antara Kedah dan wilayah-wilayah tersebut.

Beberapa tahun lalu dalam syarahan saya pada PSMCK di Alor Setar, saya menganjurkan bahawa sejarah dan persejarahan Pulau Pinang mesti lari dari sudut kolonial lalu mencadangkan bahawa ia dilihat dari perspektif negeri dan Kesultanan Kedah.

Cadangan Datuk Wan mempunyai implikasi kepada sejarah negara. Tidak ada sebab mengapa kita tidak boleh luruskan persejarahan. Tidak ada sebab mengapa kita tidak boleh mengubah geografi alam kita sendiri demi menerokai satu ruang lapisan sejarah yang telah disisih.

Asal usul negara bangsa Malaysia perlu dihalusi dan dibincangkan secara terbuka. Kenyataan-kenyataan yang tidak menggambarkan hakikat hendaklah ditangani sewajarnya demi masa depan.

Sebagai contoh, sebuah buku yang diterbitkan pada tahun 2007 dengan tajuk Malaysian Chinese and Nation-Building: Before Merdeka and Fifty Years After (Penerbit: Centre for Malaysian Chinese Studies, Kuala Lumpur) telah menyatakan bahawa Malaysia sebagai sebuah negara bangsa bermula dengan pembukaan (founding) Pulau Pinang pada tahun 1786.

Bab satu buku itu yang bertajuk “State and Nation: An Overview and Malaysian Perspective,” menyatakan bahawa dari situ, perkembangan seterusnya telah menjurus kepada pembentukan satu politik.

Dalam perbincangan pembentukan Malaysia, buku itu menekankan kepada warisan undang-undang dan pentadbiran British sebagai asas kesamaan wilayah-wilayah di Malaysia (ms.10).

Wacana-wacana sebeginilah yang memesongkan sejarah dan persejarahan Malaysia. Apakah ia mengandaikan bahawa Malaysia tidak ada sejarah sebelum 1786?

Kedah berhak tuntut semula Pulau Pinang

KUALA LUMPUR 10 Dis.- Perjanjian memajak Pulau Pinang antara Sultan Kedah dan British yang dilakukan pada 1786 dan 1800 tidak pernah menyebut bahawa ia tidak boleh dimansuhkan atau akan tamat pada tempoh tertentu.

Pensyarah Kanan Universiti Teknologi Petronas (UTP), Prof. Dr. Ahmad Murad Merican berkata, oleh kerana itu, tidak mustahil sekiranya Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah jika ia membuat tuntutan pada masa sekarang kerana ia berhak berbuat demikian.

"Tidak ada peruntukan dalam perjanjian itu yang menyebut ia tidak boleh dimansuhkan. Jadi itu adalah perkara yang perlu diberi penekanan dalam isu ini jika Kedah mahu menuntut semula Pulau Pinang," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas cadangan Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah, Datuk Wan Shamsudin Mohd. Yusof sebelum ini yang mencadangkan supaya Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah kerana negeri tersebut pada asalnya kepunyaan Kedah.

Menurut Wan Shamsudin, Pulau Pinang dan Seberang Perai disifatkan masih hak milik Kedah kerana duit pajakan masih dibayar oleh Kerajaan Pusat dengan nilai RM10,000 setiap tahun kepada kerajaan negeri Kedah pada masa ini.

Ahmad Murad berkata, cadangan persatuan sejarah itu tidak melanggar Perlembagaan Persekutuan kerana ia jelas merupakan peruntukan yang ada di dalamnya.

Beliau berkata, Pulau Pinang boleh dijadikan sebagai satu daerah atau diubah kepada wilayah khas di Kedah sekiranya ia dikembalikan kepada negeri jelapang padi itu.

Katanya, selama ini rakyat Malaysia hanya menganggap sejarah kewujudan Pulau Pinang berlaku bermula pada 1786 iaitu apabila British mula sampai ke negeri itu.

"Namun sebenarnya sejarah Pulau Pinang dan orang Melayu di negeri itu sebelum tarikh itu telah terpadam. Sekiranya Kedah mengambil semula Pulau Pinang, ia sama sekali akan mengubah sejarah negeri itu," katanya.

Beliau berkata, kajian dan penulisan berhubung sejarah awal Pulau Pinang juga terlalu kurang pada masa kini menyebabkan pengetahuan mengenai kewujudan dan fakta sebenar tidak diketahui ramai.

Mengenai implikasi sekiranya Kedah berjaya mendapatkan semula Pulau Pinang, Ahmad Murad berkata, keadaan di negeri itu terutama orang Melayu berkemungkinan akan menjadi lebih baik dari segi ekonomi dan politik.

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]