Wednesday, June 8, 2011

BILA POLITIK CAMPURTANGAN SOAL AGAMA...APA JADINYA?

Pilihan raya masjid: UMNO menghadap Agong

BUTTERWORTH 7 Jun - Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang akan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin bagi merayu perkenan Seri Paduka supaya pilihan raya masjid di Pulau Pinang ditangguhkan dan dikaji semula demi menjaga keharmonian institusi Islam itu.

Pengerusinya, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, atas kapasiti Tuanku Mizan sebagai Ketua Agama Islam di Pulau Pinang, pihaknya merayu supaya keputusan kerajaan negeri untuk melaksanakan pilihan raya itu dikaji sedalam-dalamnya kerana melibatkan kepentingan umat Islam.

"Sudah wujud kegelisahan dalam kalangan masyarakat Islam termasuk anak-anak kariah yang bimbang terhadap suasana masjid yang mahu dijadikan pentas mencari pengaruh politik partisan.

"Kita akan ajukan rayuan mengenai perkara ini kepada Yang di-Pertuan Agong dan kita serahkan kepada kebijaksanaan Seri Paduka untuk meneliti perkara ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Utusan Malaysia Isnin lalu menyiarkan keputusan Kerajaan DAP Pulau Pinang untuk mengadakan pilihan raya bagi jawatan kuasa masjid mulai tahun ini iaitu perkembangan yang dilihat bakal menjerumuskan institusi masjid ke kancah politik kepartian.

Keputusan itu mendapat bantahan ramai pihak yang menyifatkan ia agenda tersembunyi pihak tertentu yang mahu memporak-perandakan institusi masjid sebagai pusat perpaduan umat Islam khususnya di Pulau Pinang.

Zainal Abidin berkata, pilihan raya masjid itu bukan sahaja bermotifkan politik malah bakal mengheret jawatan kuasa kariah masjid dalam kancah perpecahan apabila wujud aktiviti berkempen, mengadu domba serta memburuk-burukkan antara satu sama lain.

Malah katanya, kaedah pelaksanaan pilihan raya itu juga sangat lemah dan longgar sehingga boleh menimbulkan rasa syak wasangka dalam kalangan kariah masjid sekali gus memungkinkan perseteruan serius berlaku.

"Lebih penting, masjid mahu dijadikan tempat membuang undi sedangkan ia tempat beribadat dan tempat untuk meluaskan syiar Islam. Pilihan raya ala politik ini hanya akan meniupkan api perpecahan dan perbalahan," tegasnya.

Beliau turut mempersoalkan mengapa kaedah pemilihan sebelum ini yang menekankan konsep musyawarah dalam kalangan anak kariah dari surau-surau setiap kampung mahu diubah secara tiba-tiba sedangkan ia terbukti berkesan menjaga keharmonian jawatankuasa masjid.

Katanya, sistem sedia ada yang diamalkan sejak lebih 50 tahun lalu membolehkan wakil dari setiap kampung menduduki jawatankuasa masjid supaya apa jua aktiviti dapat dilakukan dengan penglibatan menyeluruh masyarakat tanpa mengira fahaman politik.

"Pada masa sekarang pun, ahli jawatankuasa masjid bukan dikuasai mana-mana parti politik, malah mereka boleh duduk bersama-sama atas semangat persaudaraan. Kenapa suasana harmoni ini mahu dirosakkan?

"Justeru, kita minta anak-anak kariah di Pulau Pinang supaya berfikir dengan kebijaksanaan, jangan biar pihak tertentu menjadikan kita alat untuk merosakkan perpaduan sesama umat Islam," jelasnya.

Perlu ada ilmu agama

Oleh RADHUAN HUSSAIN
pengarang@utusan.com.my
KUALA TERENGGANU 7 Jun – Calon-calon yang akan bertanding pada pilihan raya masjid di Pulau Pinang perlu mempunyai ilmu agama yang boleh melayakkan mereka menjadi imam, bilal serta memegang jawatan lain.

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib berkata, pilihan raya itu juga perlu diadakan secara telus agar ia tidak mencemarkan kesucian institusi masjid.

“Kita tak nak jadi macam pilihan raya sebelum ini (pilihan raya umum dan pilihan raya kecil) yang tak telus,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas bantahan pelbagai pihak terhadap usaha Kerajaan DAP Pulau Pinang untuk mengadakan pilihan raya masjid di negeri itu tahun ini.

Bantahan daripada pemimpin politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu dibuat kerana pilihan raya masjid dikhuatiri memporak-perandakan institusi masjid selain mengakibatkan perpecahan dalam kalangan umat Islam.

Harun yang juga Pesuruhjaya Pas Terengganu menjelaskan, tidak salah sekiranya pilihan raya masjid diadakan, tetapi calon mestilah mempunyai kelayakan yang ditetapkan.

Ini kerana jelasnya, Islam memberi peluang kepada semua umatnya untuk menganggotai jawatankuasa masjid termasuk menjadi imam atau bilal berdasarkan syarat serta kelayakan yang ada.

“Tak apa, ia tak salah (buat pilihan raya masjid), tapi kena ikut syarat dan kelayakan seseorang itu termasuk nak jadi imam, bilal atau sebagainya.

“Mereka yang pencen polis pun boleh jadi imam, bilal atau ahli jawatankuasa (AJK) masjid. Maksudnya, kita beri peluang kepada anak mukim (kariah) pilih AJK masjid yang baru,” katanya.e

No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]