Friday, November 19, 2010

KONVENSYEN BN ADA AGENDA YANG LEBIH PENTING.

BN tetap bermusyawarah pilih calon pilihan raya umum - Berita Harian

Pindaan perlembagaan BN timbulkan keresahan - Malaysia Kini


2010/11/19

PUTRAJAYA: Barisan Nasional (BN) tetap berpegang kepada konsep musyawarah dan permuafakatan di kalangan semua parti komponen dalam menentukan calon pilihan raya umum akan datang, selaras tradisi gagasan itu yang terbukti berkesan selama ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan, walaupun Datuk Seri Najib Razak, yang juga Pengerusi BN mempunyai kata putus dalam proses pemilihan calon, perbincangan sentiasa diadakan dengan pemimpin semua parti komponen dan BN tidak bercadang membuat perubahan besar dalam pemilihan calon pada pilihan raya akan datang.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi BN, berkata perkara itu bukan sesuatu yang penting sehingga perlu dibincangkan pada Konvensyen BN 28 November ini.

“Saya tidak fikir itu satu mauduk (tajuk) yang sangat penting untuk dibincangkan di situ (Konvensyen BN) kerana sudah pun wujud mekanisme dan tradisi yang masih baik. Tidak perlu satu perubahan besar dalam soal memilih calon.

“Kita saling menghormati pandangan parti komponen tetapi pokoknya ialah kita letak calon paling layak, boleh diterima rakyat, boleh bekerja dan boleh dapat sokongan hingga berjaya.

“Konsep muafakat dalam BN yang sudah diamalkan selama ini akan dikekalkan termasuk cara nak letak calon,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pembangunan Modal Insan di sini, semalam.

Muhyiddin mengulas laporan sebuah portal berita internet bahawa Konvensyen BN kali ini akan meminda perlembagaan bagi memberi kuasa mutlak kepada Pengerusi BN menentukan calon pilihan raya umum akan datang.
Mengikut amalan sekarang, pengerusi BN lazimnya memilih di kalangan calon yang disenarai pendek oleh presiden parti komponen mengikut kuota masing-masing.

Muhyiddin berkata, Konvensyen BN yang julung kali diadakan itu akan memberi peluang dan ruang kepada pimpinan parti komponen membincangkan semua isu membabitkan kepentingan negara.

Katanya, isu pindaan perlembagaan memang ada dalam agenda, termasuk mengenai keanggotaan BN, tetapi tidak semestinya dibincangkan ketika konvensyen.

Cadangan supaya perdana menteri selaku pengerusi BN diberi kuasa penuh berhubung pemilihan calon bagi pilihan raya akan datang dikatakan tidak mendapat sokongan sebahagian besar pemimpin parti komponen gabungan itu.

mca agm 2004 111004 bn leadersSumber yang rapat dengan gabungan itu memberitahu Malaysiakini bahawa cadangan berkenaan dimasukkan dalam draf pindaan dan telah diserahkan kepada 13 parti komponen BN pada awal tahun ini untuk pertimbangan mereka.

"Apa gunanya menjadi presiden parti? Ia tidak masuk akal. Kalau macam itu, lebih baik presiden bubarkan semua parti komponen dan jadikan BN sebagai satu parti.

“Amalan sekarang adalah bagi presiden parti mencadangkan nama calon, walaupun keputusan muktamad di tangan ketua BN.

"Tetapi sekarang hak ini mahu dirampas dan kuasa diberikan kepada satu orang sahaja,” kata sumber itu.

najib and barisan nasionalIsu berkenaan menjadi 'duri dalam daging' dan semakin mendesak apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memikirkan sama ada untuk membubarkan parlimen supaya pilihan raya umum diadakan pada tahun depan.

Namun menurut sumber itu lagi, Najib kemungkinan besar akan melengkapkan penggalnya sebagai perdana menteri sebelum membubarkan parlimen.

Selain itu, perjanjian perkongsian kuasa bagi memastikan pengerusi BN berkuasa penuh, sumber itu berkata ada juga cadangan supaya BN yang selama ini membuat sebarang keputusan secara konsensus menggantikannya dengan undi majoriti.

Isu-isu berkenaan akan dibincangkan pada konvensyen BN minggu depan selain mencari jalan menyuntik semangat baru selepas kekalahan teruk mereka pada pilihan raya umum 2008 yang lalu.

Ia dijadualkan pada 28 November ini di Wisma MCA, Kuala Lumpur.

barisan nasional"Mengikut perlembagaan BN, semua 13 parti komponen, masing-masing dikehendaki menghantar tiga perwakilan. Justeru, akan ada 45 hingga 50 perwakilan yang akan hadir membuat keputusan berkenaan.”

Menurut sumber itu lagi, pindaan ke atas perlembagaan mesti pertamanya diluluskan oleh mesyuarat agung tahunan BN - yang akan dijadualkan kemudian - sebelum ia boleh dikuatkuasakan.

Katanya lagi, pemimpin utama parti juga akan menghadiri mesyuarat pengurusan BN pada Jumaat ini yang akan dipengerusikan oleh timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

gerakan agm 111008 bn leaders.jpg"Perdana Menteri mahu mandat baru - kerana beliau baru ambil-alih daripada Abdullah dan tidak dilantik oleh rakyat.

"Bagaimanapun besar kemungkinan isu mengenai pilihan raya umum tidak akan dibincangkan pasa mesyuarat itu. Tetapi kita mungkin, buat pertama kalinya membincangkan cadangan pindaan perlembagaan itu,” kata sumber itu lagi.

Tambahnya, ramai yang berpendapat lebih banyak perlu dilakukan untuk parti-parti kecil di kalangan gabungan BN.

"Mereka beri kami (kereta) Kancil tetapi menjangkakan kami bertindak seperti BMW," rungutnya.


No comments:

KIRIM PESANAN ANDANama
Alamat Email
Perkara
Mesej
Image Verification
Please enter the text from the image
[ Refresh Image ] [ What's This? ]